Watch
Почетна О цркви О Светом Симеону

О Светом Симеону

Велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља!

Свети Симеон је духовно, монашко име Стефана Немање, утемељивача династије Немањића, рођеног 1118. године у Рибници код Подгорице, а уснулог у Господу 13. фебруара 1200. године у манастиру Хиландар. Владао је од 1170. године. На почетку владавине био је у вазалном односу са Византијом, и водио је огорчену борбу за самосталност Србије. То му коначно и успева тек након смрти византијског цара Манојла I Комнина, када Стефан Немања у савезу са Угарима напада неке области византијског царства. Овим потезом Стефан Немања Рашкој прикључује територије између Западне и Велике Мораве, Косово, Лаб, Хвосно и Зету, а са Дубровником склапа уговор ο трговини и миру.

Најпре је био крштен у латинској цркви, но доцније се окренуо Телу Христовом, Православној Цркви. Престола и државне власти се одрекао 1196. године. Најпре је, у државном смислу зависио од Грка, а касније се ослободио те зависности и постао потпуно самосталан. Када је утврдио државу, и веру православну унутар ње, тада је по примеру сина Саве, примио монашки чин у манастиру Студеница 1195. године, тада добије име Симеон. Његова жена Ана одлази у женски манастир Свете Богородице у Расу, где постаје монахиња Анастасија.

Немања је као мудар владар, знао да се држава темељи на народу, а да њену духовну снагу чини свештенство. Био је близак народу, помагао свештенство, подизао цркве и манастире. За време његове владавине, српска држава је коначно збацила византијску власт и постала самостална. У сређивању унутрашњих прилика ослањао се на Цркву, којој је давао велике повластице и поседе, а сам је изградио неке од најзначајнијих манастира: Студеницу, Ђурђеве Ступове, Светог Николу код Куршумлије и Хиландар.

У црквеном сликарству, најчешће је приказан као великосхимник и скоро увек са својим сином, Светим Савом. Његов лик је присутан у скоро свим нашим црквама и манастирима, било на фресци или на икони.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Изградимо Цркву!

Житије Светог Симеона Мироточивог